Holeby Sukkerfabrik og Haveby
Et eksempel på et kulturmiljø i Lolland Kommune
Et eksempel på et kulturmiljø i Lolland Kommune
Sukkerfabrikken Lolland fra 1872 består af direktør- og funktionærboliger, stald/garager, selve fabrikskomplekset, gasværk, remise og vejerbod til bøndernes roeleverancer. Fabrikken blev anlagt på bar mark, og behovet for banetransport blev løst ved at Lollandsbanens Maribo-Rødby sidespor slog en bue forbi fabrikken, som på den måde sikrede landsbyen Holebys opkobling til banen.
Stationen og tracéet forbi fabrikken kan fortsat ses. Den planlagte Haveby fra 1873, hvor ca. 40 arbejderhuse blev opført som dobbelthuse med tilhørende nyttehaver, har bevaret sin struktur langs tre parallelle vejforløb.
Holeby Sukkerfabrik fortæller historien om selve starten på Lollands sukkereventyr. Fra midten af 1800-tallet fik roesukkerindustrien medvind i Norden, mens det vestindiske rørsukker fortsat vejede tungest i Danmark. Fabrikken i Holeby blev derfor anlagt som en satsning af brødrene Frederiksen – på fædrene jord samt jord forpagtet af Højbygaard Gods. Det enorme bygningskompleks står i dag som tydeligt vidnesbyrd om Lollands forening af landbrug og fabrik – bønder og arbejdere – i egnens identitetsbærende sukkerproduktion.
De bærende bevaringsværdier er stationen, banetracéet, sukkerfabrikken og funktionsbygninger samt Havebyen nordøst for fabrikken.
Dele af fabrikken og funktionsbygningerne er renoverede og bruges til nye formål, mens den østlige side af fabriksbygningen endnu står tom og forfalder. Miljøet er udpeget som Nationalt Industriminde i 2007.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE