Nyt forskningsnetværk fokuserer på træarkitektur
Niels Martin Larsen og Anders Kruse Aagaard skal etablere et internationalt netværk med fokus på forskning i træarkitektur.
16.12.2019
Niels Martin Larsen og Anders Kruse Aagaard skal etablere et internationalt netværk med fokus på forskning i træarkitektur.
16.12.2019
Forskere fra Danmark, Finland og Canada bliver fremover en del af det nyoprettede Arctic Wood Architecture Network, der netop har modtaget en bevilling på 287.000 kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Det er Anders Kruse Aagaard og Niels Martin Larsen fra Arkitektskolen Aarhus, der står bag det nye forskningsnetværk, og de får følgeskab af forskere fra Aalto University i Finland og McGill University i Canada. Derudover er tegnestuen Geometria også en del af det nye netværk.
”Netværket skal bruges til at undersøge, om der er mulighed for nogle forskningssamarbejder på tværs af de forskellige organisationer. Vi får muligheden for at besøge de andre partnere i netværket og se, hvilke faciliteter de har samt hvad de arbejder med i øjeblikket,” siger Niels Martin Larsen, der er lektor på Arkitektskolen Aarhus.
Når netværket rejser på besøg hos hinanden, vil der desuden blive afholdt et seminar hvert sted med fokus på det faglige område, som værten specialiserer sig i.
”Det finske Aalto University har over 20 års erfaring med at lave prototyper i træ i fuld skala med de studerende, og i Canada har de en særlig tilgang til Design-build, som er interessant. Her på Arkitektskolen Aarhus er vi langt fremme med robotfabrikation, så på den måde kan de forskellige medlemmer i netværket bidrage med noget forskelligt,” siger Anders Kruse Aagaard, adjunkt ved Arkitektskolen Aarhus, og fortsætter:
”Generelt er træarkitektur et område i stor udvikling. I Danmark er træ selvfølgelig ikke det primære byggemateriale, men måske kan det ændre sig. Træ er et bæredygtigt byggemateriale, og derfor er det vigtigt, at vi gennem forskning forstår, hvordan vi kan udnytte træet bedst muligt.”
I øjeblikket arbejder de to forskere med at bruge robotteknologi til træbearbejdning i forskningsprojektet Material Imagination, og det er derfra idéen om netværket er opstået.
”Vi håber, at netværket kan kaste nogle nye forskningsprojekter af sig, men uanset hvad så tror jeg, at det er sundt, at vi får bragt vores viden fra Material Imagination i spil i en international sammenhæng. Det kommer helt sikkert til give os nogle nye perspektiver på området,” siger Niels Martin Larsen.
Medlemmerne i Arctic Wood Architecture Network skal mødes første gang i efteråret 2020 på Arkitektskolen Aarhus.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE