17.05.2022
Hvordan kan vi møde det stigende vand på en måde, som også skaber social balance? Katrina Wiberg forsker i vandets møde med byen.
Som ung drømte hun om at blive biolog eller dokumentarist – med ønsket om at redde regnskoven, som hun siger med et smil. At bæredygtig arkitektur er lektor Katrina Wibergs metier i dag er således ingen tilfældighed, selv om vejen til hendes aktuelle virke har været snoet som en å. For hun har altid vægtet det samfundsmæssige engagement og det bæredygtige ideal højt.
Katrina ser verden fra vandets perspektiv. Hvor vil det helst løbe hen, og hvad betyder det for os? Som en vandets ambassadør sigter hendes forskning på at mægle mellem menneskets og elementets interesser. Målet er bæredygtige løsninger i både stor og lille skala.
Måske ligger kimen i opvæksten i det progressive ø-gadekvarter i Aarhus i slut-70’erne. Eller måske i mødet med det åbne land – og en helt anden livsform – da familien flyttede til Hyllested Skovgårde på Djursland.
”Det var første gang, jeg så en nappasofa, et elorgel og en rød Kadett. Jeg var helt blæst bagover, og det var meget eksotisk”, fortæller hun.
Men byen trak hende hurtigt til sig igen, og som 16-årig flyttede hun på klubværelse i Aarhus og tjente til dagen og vejen som rengøringsassistent. Siden tog hun på kunstskole og arbejdede også et år i et guldsmedeværksted.
”Derhjemme har vi altid også haft værksteder i stuen, hvor vi arbejdede med læder, smykker, metal, ben osv. Måske er det derfor, mit arbejde i storskala med byer og landskaber altid skal kobles med det stedsspecifikke og æstetiske”.
Blæst bagover
Arkitektfaget opdagede hun ved en tilfældighed, da hun hørte et oplæg med en studerende fra skolen.
”Efter tre minutter var jeg helt solgt. Blæst bagover. Det var den kombination af det praktiske – kunst og grafik – det samfundsrelevante og det intellektuelle, som jeg søgte.”
Dermed var Katrina slået ind på en bane, der har ført hende frem og tilbage mellem arkitektskolen og praksis de seneste 25 år.
”Det var vildt hårdt at gå på arkitektskolen, men det var også hårdt at have fem rengøringsjobs, så man bliver også meget taknemmelig for at få lov at fordybe sig i noget, der er så spændende.”
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE