Politik for krænkende adfærd
Politik for forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd (fx sexisme) over for studerende og ansatte.
Politik for forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd (fx sexisme) over for studerende og ansatte.
En af de grundlæggende forudsætninger for både et godt studiemiljø og et godt arbejdsmiljø er en kultur præget af respektfuld adfærd og god omgangstone. På Arkitektskolen Aarhus er der en klar forventning til alle studerende og medarbejdere om, at der ikke foregår krænkende adfærd som mobning, chikane, sexisme, diskrimination, forskelsbehandling, trusler om vold mv. Derfor har Arkitektskolen Aarhus en nultolerancepolitik over for udøvelse af disse adfærdsformer.
Arkitektskolens ledelse, studerende og medarbejdere har et fælles ansvar for at anerkende og fremme en kultur, der bygger på gensidig respektfuld og inkluderende adfærd. Ledelsen, medarbejdere og studerende skal derfor i det daglige være opmærksomme på, om der foregår krænkende adfærd, og det forventes, at alle tager et medansvar for, at der gribes ind i tilfælde, hvor man bliver bekendt med en sådan adfærd. Alle på Arkitektskolen Aarhus har til enhver tid ret til at sige fra over for handlinger eller udtalelser, som de oplever som krænkende adfærd. Vi opfordrer samtidig til, at man indberetter det, hvis man oplever eller er vidne til krænkende adfærd.
Hvor kan du som studerende henvende dig med oplevelser med krænkende adfærd?
Hvis du som studerende oplever krænkende adfærd eller er vidne til det, enten på skolen eller i dit praktikforløb, kan du henvende sig til skolens studievejleder.
Du kan finde kontaktoplysninger på studievejlederen her
Studievejlederen kan tale oplevelsen igennem med dig og kan hjælpe dig med at sætte ord på din oplevelse. Studievejlederen kan også vejlede dig om de hjælpemuligheder, der er, og sammen kan I aftale, hvilken videre handling, der skal til.
Studievejlederen tager alle oplevelser vedrørende krænkende adfærd alvorligt. Studievejlederen har tavshedspligt. Det betyder, at studievejlederen ikke fortæller din oplevelse videre til andre personer, uden at du har givet lov til det.
Hvor kan medarbejdere henvende sig med oplevelser med krænkende adfærd?
Hvis du som medarbejder oplever eller er vidne til krænkende adfærd, kan du rette henvendelse til enten din nærmeste leder, rektor, prorektor, din tillidsrepræsentant, skolens HR-konsulent eller din faglige organisation – afhængigt af hvad du er mest tryg ved.
Alle oplevelser vedrørende krænkende adfærd tages alvorligt, og du kan henvende dig i fortrolighed, hvis du ønsker det.
Håndtering af tilfælde af krænkende adfærd
Nedenfor kan du se, hvordan skolen håndterer tilfælde af krænkende adfærd:
Krænkende adfærd er uacceptabel adfærd. Skolen tager det alvorligt, hvis medarbejdere eller studerende henvender sig vedrørende en oplevelse af krænkende adfærd.
Skolen udviser diskretion både over for de(n), der oplever sig krænket og de(n) formodede krænker.
Handlemulighederne afhænger af den konkrete situation og den enkeltes behov for fortrolighed, som skolen respekterer.
Skolen vil altid starte med at lytte til den ansatte eller studerende, som oplever sig krænket, inden der handles eller andre involveres.
Skolen afklarer altid, om den, der oplever sig krænket, ønsker at gå videre med oplevelsen.
Hvis skolen skal handle eller på anden vis følge op over for den formodede krænker, kan den, der oplever sig krænket, ikke forblive anonym.
Efter aftale med den, der oplever sig krænket, kan skolen igangsætte en grundig, upartisk undersøgelse. Her vil parterne – og eventuelle vidner – få mulighed for at beskrive det faktiske hændelsesforløb.
Skolen tilbyder altid, at parterne kan medbringe en bisidder til afklarende samtaler.
Skolens tilgang til opfølgning og håndtering er løsningsorienteret.
Skolens vurderer på baggrund af undersøgelsen, hvilken handling eller reaktion, der vil være passende. Handlingen/reaktionen vil afhænge af hændelsens karakter, omfang og alvorlighed. Der kan fx blive tale om:
Særligt i forhold til den, der oplever sig krænket
Skolen tager det alvorligt, hvis en ansat eller studerende oplever sig udsat for krænkende adfærd.
Skolen sørger for rehabilitering af den/de, der oplever sig krænket. Efter en konkret vurdering tilbydes fx psykologhjælp, midlertidig eller varig overflytning til andre arbejdsopgaver/enheder eller fritagelse for tjeneste / orlov.
I tilfælde af fravær træffer skolen de nødvendige forholdsregler for at sikre en langsom og skånsom tilbagevenden til skolen.
Særligt i forhold til den formodede krænker
Skolen er meget bevidst om, at anklager om krænkende adfærd kan have alvorlige konsekvenser for den, der anklages. Uanset om der er hold i anklagen. At blive beskyldt for at have handlet krænkende er alvorligt både psykisk og i forhold til arbejdslivet.
Skolen tager hånd om den/dem, som er parter i en indberetning om krænkende adfærd.
Skolen hjælper den ansatte/studerende videre i forhold til at genetablere forholdet til kolleger og/eller medstuderende.
Her kan du læse mere
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE