SAK-metoden
En let anvendelig metode til det kommunale strategiske arbejde.
En let anvendelig metode til det kommunale strategiske arbejde.
Som et resultat af forskningsprojektet har Arkitektskolen Aarhus udviklet en ny metode til Screening Af Kulturmiljøer (SAK). Metoden er blevet til i en dialogbaseret proces med de kommuner, hvis kulturmiljøer er blevet screenet gennem projektet, og målet med metoden er at tilvejebringe et håndterbart redskab, der på enkel vis kan anvendes af kommunerne, som er myndighed på kulturmiljøområdet.
Screening af kulturmiljøer (SAK) er et redskab til at vurdere kulturmiljøer ud fra aflæselige parametre, så kulturarvens værdier, egenskaber og udviklingspotentialer bliver tydeligere og kan skabe nye muligheder og indsatser med henblik på at bevare gennem udvikling. Formålet er at gøre det enkelt for kommunerne at arbejde strategisk og målrettet med kulturmiljøerne.
Flere af de deltagende kommuner har taget metoden i brug i forbindelse med deres arbejde med kommuneplanrevisionen. Blandt dem Jammerbugt Kommune i Region Nordjylland.
”For os er der ingen tvivl om, at kulturmiljøerne kan være med til at skabe udvikling af bosætning, turisme og erhverv. Det har været en stor hjælp at få friske øjne til at kigge på de områder, vi mener, har værdi. Og resultatet er let aflæseligt i metodens diagrammer – og det gør det lettere i forhold til den videre politiske diskussion, hvor der skal prioriteres og træffes beslutninger,” siger Malene Stentoft Sørensen, landinspektør og planlægger, Jammerbugt Kommune.
Arkitektskolen Aarhus har udgivet en vejledning til SAK-metoden. Sammen med vejledningen findes nogle skabeloner med skema til bruttoliste, besigtigelsesskema, kulturmiljøanalyse samt InDesign-skabelon, som kan benyttes ved screeningen af kulturmiljøer. De kan fås ved henvendelse til Arkitektskolen Aarhus.
Download SAK-metodevejledning (PDF)
Collective Impact-gruppen, Bygningsarven i landdistrikterne, arbejdede i 2014-17 med at bevare og udnytte mulighederne i landdistrikternes kulturmiljøer.
Collective Impact-gruppen arbejdede ud fra en hypotese om, at lokalt og bredt forankrede bevarings- og udviklingsindsatser i kulturmiljøer med strategisk udviklingspotentiale vil kunne fremme investeringer i kulturmiljøerne. De overordnede formål med at fremme investeringer i kulturmiljøerne er at sikre flere bevarede og benyttede bygninger i kulturmiljøerne, at skabe lokal udvikling og en øget identitetsfølelse og forståelse for bygningsarvens værdier.
Resultatet er blevet en guide, Potentialevurdering af kulturmiljøer, der tager skridtet fra kortlægning og udpegning af kulturmiljøer til at identificere og aktivere de potentialer i kulturmiljøerne, der skal være grundlaget for en videre investering og udvikling lokalt.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE