Arkitektskolens biennalebidrag skal skabe dialog om havvandsstigninger
På arkitekturbiennalen i Venedig kan du opleve Danmarks kystlandskab fra havets perspektiv.
25.05.2023
På arkitekturbiennalen i Venedig kan du opleve Danmarks kystlandskab fra havets perspektiv.
25.05.2023
Hvordan ser Danmark ud, hvis havet stiger? Hvad betyder det for vores nuværende kystbyer, og hvilke byer ender med at være kystbyer, når vandet først er begyndt at stige? Det er nogle af de ting, som man kan blive klogere på, hvis man besøger den danske pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig. Pavillonens udstilling Coastal Imaginaries udforsker naturbaserede designløsninger for fremtidens kystlandskaber og giver konkrete løsninger på at leve med stigende havniveauer og stormfloder forårsaget af klimaændringer.
Den danske Pavillons faglige indhold er udviklet i samarbejde mellem kurator Josephine Michau, landskabsarkitekttegnestuen Schønherr og en række af Danmarks førende forskere og studerende fra forskellige danske vidensinstitutioner – herunder Arkitektskolen Aarhus – samt scenograf Christian Friedländer og studerende fra Det Kongelige Akademi.
I udstillingens første rum vises en række Danmarks-kort og landskabsmodeller udarbejdet af lektor Katrina Wiberg, som viser hvordan fremtidens danske landskab og byer kan se ud, når havvandet stiger. Bidraget er udarbejdet sammen med professor Tom Nielsen og Soo Jung Ryu som en del af arkitektskolens engagement i forskningsprojektet Kystbyers løsningsmuligheder over tid.
”Vores håb med bidraget har været at visualisere og gøre det synligt, hvad det er for nogle præmisser, vi har at arbejde med indenfor havvandsstigning, og hvor vi har lagt vores byer. Historisk set har vi brugt diger, sluser og pumper til at styre vandet, men det vil ikke længere være nok i fremtiden. Vi er nødt til at have et større udvalg af løsninger, og vi håber, at vores bidrag kan være med til at skabe den nødvendige dialog om emnet – også på politisk niveau”, siger Katrina Wiberg.
I den danske pavillon, der åbnede d. 20. maj med besøg fra blandt andre kulturminister Jakob Engel-Schmidt, kan man blandt andet se 3D-printede modeller der viser forbindelsen mellem hav-, overflade og grundvand samt en række atlaskort, der viser det danske kystlandskab fra havets perspektiv.
”Når vi taler om vandets påvirkning af kystbyerne, så er der flere slags vand i spil: havvand, åvand, regnvand og grundvand. Når havvandet stiger, så stiger grundvandet også, men man har en tendens til at glemme det, man ikke kan se, og mange har først et forhold til grundvandet, når det står højt i kælderen. Vi vil gerne vise, at man skal tænke alle – typer af vand ind, når man byudvikler, hvis vi ikke vil fortsætte med at bygge os til nye problemer i fremtiden”, siger Katrina Wiberg og fortsætter:
”Hvis vi skal lykkes med klimatilpasning i vores byudvikling på bygningsniveau, bliver vi nødt til også at tænke landskabsstrategisk. Vi skal skalere op og se på landskabsniveauet først, for her kan man virkelig tage nogle store træk, ellers kommer det til at gå for langsomt”.
Selvom bidragene fra Katrina Wiberg og Arkitektskolen Aarhus tager udgangspunkt i det danske kystlandskab, berører de udstillede modeller nogle helt universelle problemstillinger.
”Det er relevant for os at vise vores forskning på biennalen i Venedig, fordi det giver verden et vindue ind til Danmark, men samtidig er det også et udadrettet vindue, for de problematikker, som vi viser, kunne findes i alle andre kystområder i verden. Så det er på samme tid ekstremt generelt men også ultraspecifikt. På den måde har vi forsøgt at koble det nære med det globale,” siger Katrina Wiberg.
Den danske pavillon kan opleves på biennalen frem til d. 26/11 2023, og senere vil det være muligt at se den danske udstilling på Dansk Arkitektur Center.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE