Masteruddannelse i kulturarv giver overblik og nye vinkler
15 masterstuderende færdiggjorde i februar deres NORDMAK-uddannelse efter 2,5 års studie i hele Norden.
19.02.2021
15 masterstuderende færdiggjorde i februar deres NORDMAK-uddannelse efter 2,5 års studie i hele Norden.
19.02.2021
Den traditionelle eksamensfejring var udskiftet med digital eksamen og fejring bag skærmen, da 15 masterstuderende i februar afsluttede 2,5 års studie og færdiggjorde deres NORDMAK masteruddannelse i arkitektonisk kulturarv. Thomas Brogren er en af de nye NORDMAK-kandidater, og han fortæller, at corona-nedlukningen heldigvis ikke gjorde den store forskel for afslutningen på uddannelsen.
”Vi var så heldige, at vi netop nåede at færdiggøre vores sidste studierejse til Finland, inden Danmark lukkede helt ned i foråret. Siden dengang har vi brugt tiden på at skrive vores afsluttende opgaver, så det har fungeret glimrende med digitalt gruppearbejde og online-møder. Faktisk oplevede jeg, at jeg grundet mine erfaringer med online-møder fra NORDMAK var bedre forberedt, da det pludselig også blev min hverdag på arbejdet”, siger Thomas Brogren.
Til dagligt er han projektchef hos Realdania, hvor han blandt andet er med til at indstille, hvilke arkitektoniske projekter, som Realdania skal støtte. Inden Thomas Brogren kom til Realdania, var han i 20 år ansat som projekterende arkitekt med speciale i fredede og bevaringsværdige bygninger.
”Jeg valgte at søge ind på NORDMAK, fordi jeg gerne ville have overblik og nye vinkler på mit fag. NORDMAK har givet mig meget inspiration og gjort mig bedre i stand til at arbejde strategisk. Jeg kan se de mindre projekter som en del af den større helhed, og samtidig har det nordiske fokus på uddannelsen åbnet mine øjne for, at der i de andre nordiske lande er nogle helt andre måder at arbejde med arkitektonisk kulturarv”, siger han og fortsætter:
”Jeg er skiftet fra at tale konkret om enkeltstående istandsættelsesprojekter til at tale om bevaring og udvikling af helheden. Hvorfor bevarer vi noget og hvem skaber det værdi for? Uddannelsen har understøttet et bredere blik, som er nødvendigt i mit job hos Realdania.”
NORDMAK masteruddannelsen har eksisteret siden 2007, og uddannelsen udbydes i samarbejde med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kungliga Kunsthögskolan i Stockholm samt Alvar Aalto Foundation og Aalto Universitetet i Helsinki, og har undervisere og studerende fra hele Norden. Studiet er planlagt, så de fire første semestre finder sted i henholdsvis Danmark, Norge, Sverige og Finland.
”Danmark er et meget lille land, og vi har vores egen praksis i forhold til frednings- og planlægningsarbejdet. Når man rejser en smule, finder man ud af, at det godt kunne gøres på en anden måde. Undervejs i studiet kiggede vi blandt andet på, hvordan man skriver fredningsbeskrivelser i de andre lande, og der kunne bestemt være nogle perspektiver i, at vi her i Danmark hentede inspiration fra de andre Nordiske lande,” siger Thomas Brogren, der særligt husker én af studierejserne undervejs:
”Vi besøgte Røros, der ligger i Norge, hvor de har fastlandsklima, og der er utroligt koldt. Det var inspirerende at få en idé om, hvad naturen og afstande til omverdenen betyder for mennesker og arkitekturen. Hele byen er fredet, og jeg fik en god forståelse af, hvordan byen hænger sammen med landskabet, og hvilken betydning historien har for byen. Derudover var det også vigtigt, at vi undervejs på uddannelsen fik set nogle kerneværker indenfor restaureringsprojekter i de andre nordiske lande. Som fagperson er der en masse detaljer at hente, som siger noget om, hvordan de i andre lande arbejder med bevaring og restaurering, som vi kan lære af.”
NORDMAK masteruddannelsen i arkitektonisk kulturarv er målrettet kandidater, der arbejder professionelt med arkitektonisk kulturarv. En stor del af arbejdet på studiet foregår som gruppearbejde, hvor man kommer til at arbejde tæt sammen med sine medstuderende.
”Meget af læringen kommer fra gruppearbejdet undervejs. De diskussioner, man har undervejs i gruppearbejdet, er enormt givtige. Som faggruppe har vi arkitekter tit et stort fokus på de projekterende arkitekter, men jeg fik mulighed for at arbejde tæt sammen med folk der arbejder med planlægning. Jeg gik derfra med en stor respekt for deres arbejde, og en forståelse for, hvad det kræver eksempelvis at skrive gode lokalplaner, og hvor stor en del af arbejdet med arkitektonisk kulturarv, det er”, siger Thomas Brogren, der undervejs i studiet blev overrasket over, hvad der særligt fangede hans interesse:
”Jeg havde en forventning om, at jeg på uddannelsen skulle arbejde meget bygningsnært, for sådan var min baggrund. Jeg troede, at jeg skulle fokusere på materialer, detaljer og æstetiske løsninger, men i stedet går jeg fra uddannelsen med et mere helhedsorienteret blik. Jeg er blevet klogere på, hvad arkitektonisk kulturarv betyder for mennesker i bredere forstand, og hvordan de arkitektoniske valg indgår i en større sammenhæng.”
Det næste NORDMAK-hold starter i september 2021, og der er tilmeldingsfrist til den 2,5 år lange masteruddannelse d. 30. april.
”Overskriften for mit NORDMAK-forløb har været overblik og nye vikler. Selvom jeg har forholdsvis lang erfaring, har kurset virkelig givet mig inspiration til at gøre tingene på andre måder og med nye redskaber. Selvom der er mange bygningsarkitekter, der gerne vil med på uddannelsen, synes jeg også, at den er relevant for folk i kommunerne, der sidder med planlægningsopgaver. De får muligheden for at læse op på lovgivning og regler fra andre lande, og det kan give direkte inspiration til at skrive den gode lokalplaner eller udvikle nye redskaber til at bevare og udvikle kulturmiljøer herhjemme,” siger Thomas Brogren og fortsætter:
”Det vigtigste er dog, at man skal være klar til at kaste sig ind i uddannelsen. Hvis man skal have noget ud af det, skal man bruge nogle timer på det. Man skal have lysten til at skrive og læse – men det kommer nu også hen ad vejen, for man bliver også let grebet af det.”
Hvis du vil læse mere om NORDMAK eller tilmelde dig næste hold kan du gøre det her.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
The page you have selected is currently not available in English.