19.09.2022
Om få år kan håndværkerne på byggepladsen få selskab af en ny medarbejderprofil: Robotten. Jens Pedersens ph.d.-projekt sigter mod en brugervenlig løsning, hvor håndværkerne kan give robotten instruktioner blot ved at tegne direkte på træet, der skal skæres.
En tusch, et stykke træ og en robot. Med de tre ingredienser kan det om få år være muligt at tilpasse et stykke træ på en byggeplads.
Som verden ser ud i dag, skal der først tegnes en model på computeren, som robotten kan skære efter. Men Jens Pedersens erhvervs-ph.d.-projekt er på sporet af en besnærende simpel løsning: Man tegner direkte på tømmeret med en tusch, og så skærer robotten efter stregen.
”Løsningen vil åbne døren til byggebranchen, da den gør robotter tilgængelige og nemmere at bruge uden et behov for specialviden”, siger Jens Pedersen.
NED I KODEN
For at realisere projektet, som bærer arbejdstitlen Parawood – On-site Parametric Robotic Fabrication of Timber Constructions, skal der først og fremmest programmeres. Derfor har Jens brugt mange timer på at skrive kode. Han er selvlært programmør og har erfaring som Computational Designer ved AKT II i London, hvor han bl.a. rådgav BIG og Heatherwick på opførelsen af Googles nye hovedkvarter i Charleston, San Francisco.
I næste fase skal der gennemføres brugertests af den nyudviklede software, bl.a. med studerende i Arkitektskolen Aarhus’ værksted.
”Målet er, at softwareplatformen får en enkel brugerflade, der ikke kræver specialviden. På byggepladsen vil det muliggøre in situ-tilpasning af tømmeret. For arkitekter kan det have indvirkning på selve designprocessen, da en robot pludselig kan blive en del af den skitserende proces.”
LAVERE PRIS OG FLERE DETALJER
Ud over at skære på stedet vil de fabrikerede dele også blive nummereret og tilpasset, så delene kun kan samles på én måde. Gennem prototyper, som Jens har udviklet, har det vist sig, at denne tilgang kan spare både tid og penge i samlingsprocessen.
”Det, at man kommer til at kunne bruge robotter helt ude på byggepladserne, betyder både en lavere byggepris og mulighed for flere detaljeringsgrader”, fortæller Jens.
ET PROJEKT TIL TIDEN
Projektet finder sted i samarbejde med virksomheden Odico i Odense, som netop arbejder med robotteknologi til byggeindustrien, og man har allerede indgivet patentansøgning på Jens’ softwareløsning.
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE