Om Forskningslab 1: Transformation
Forskningslaboratoriet arbejder med transformationsprocesser i alle skalatrin ved at afsøge dets betydning, historie og relevans samt dets potentialer for den fremtidige udvikling af samfundet.
Forskningslaboratoriet arbejder med transformationsprocesser i alle skalatrin ved at afsøge dets betydning, historie og relevans samt dets potentialer for den fremtidige udvikling af samfundet.
Transformation er et specifikt fagbegreb inden for arkitekturen, men på et overordnet plan dækker det også over de forandringsprocesser vores samfund til stadighed undergår.
For os handler transformation om at holde sig lyttende til samfundsforandringerne, for at kunne fokusere vores forskning på robuste, langtidsvirkende og bæredygtige løsninger. Eksempler er vores forskning i bæredygtig byrumstransformation, værdifulde kulturmiljøer og et stærkt fokus på de ressource- og miljømæssige fordele ved bevaring og genanvendelse, frem for nedrivning og nybyggeri.
Laboratoriet integrerer forskning, der beskæftiger sig med spørgsmålet om transformation inden for arkitektur i såvel teori som praksis. Forskningsfeltet forstås som en kultur, der har udviklet sig kontinuerligt gennem historien, og forskningen søger at skabe viden og strategier for, hvordan en forståelse og brug af denne kultur kan bruges til at skabe fremtidens arkitektur.
Forskningen spænder bredt i skala fra strategi til enkelt bygning og gennem makro-, meso- og mikroniveau. Forskning om landskaber, urbaniseringsprocesser og bebyggede strukturer forbindes med kulturarv i form af eksisterende bygninger, anlæg og kulturmiljøer til småskala interventioner og menneskers praksis i det byggede miljø.
Forskningsfeltet omfatter internationale og regionale netværk med fagfelter indenfor landskab, byudvikling, planlægning, byrum, kulturarv og bygninger, der indeholder såvel materielle som immaterielle aspekter og tankesæt. Det sker i en erkendelse af, at vores miljø og bygningskultur løbende gennemgår en transformation, og vi arbejder for, at det i nutiden sker under et særligt fokus på bæredygtighed og grøn omstilling – det være sig både miljømæssigt, socialt, økonomisk og æstetisk.
Forskningen i laboratoriet søger at forbinde sig til andre discipliner og være baseret på et bredt spektrum af metodiske tilgange og inkluderer både teoretiske akademiske tilgange, empirisk forskning baseret på arkitektoniske metoder såvel som praksisformer, udviklingsarbejde og research-by-design.
Lektor Charlotte Bundgaard fungerer som koordinator i Forskningslab 1.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
Tilmeld dig skolens nyhedsbrev, og modtag nyheder og invitationer til events og udstillinger.