Regeringen afsatte i efteråret 2019 1,5 milliard kroner til grøn forskning fra forskningsreserven, og Arkitektskolen Aarhus har fået tildelt to millioner kroner heraf til pilotprojekter der kan bidrage til den grønne omstilling. På Arkitektskolen Aarhus er der udvalgt fem forskningsprojekter, der får støtte med midlerne. Dette projekt er et af disse fem projekter.
Træ som byggemateriale har et stort potentiale til at imødegå klimaforandringerne til den faldende biodiversitet. Genplantning af skove efter fældning sker i dag gennem kontrolleret plantageskovbrug. Forskning viser imidlertid, at plantageskovbrug påvirker biodiversiteten, og at den nuværende praksis med tømmerproduktion ofte nedbryder skovene. En skovdrift, der foregår mere på naturens præmisser med blanding af arter og fritvoksende træer, vil medføre større variation i træernes former. Dette projekt handler netop om hvordan irregulære træstammer vil kunne anvendes i arkitektur og peger dermed imod fremtidige byggemetoder, der fremmer både klimaforhold og biodiversitet. Projektet demonstrerer hvordan netop materialernes uregelmæssighed kan bruges aktivt til udformning af arkitekturen.
Realiseringen af projektet baseres på en metode hvor irregulære træstammer scannes og bearbejdes ved hjælp af robotteknologi. En række skræddersyede algoritmer bruges til at opbygge en database med træstammernes geometri, til at fordele materialet i konstruktionen og til at lave instrukserne der skal bruges til fremstilling af hver enkelt byggekomponent i robotcellen i robotcellen.
Eksterne samarbejdspartnere
- Frilandsmuseet Hjerl Hede
- Geometrica Architecture OY, Finland
- AU Institut for Ingeniørvidenskab
Forskningsprojektet er tilknyttet Forskningslaboratorium 2.
KONTAKT
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
RELATERET INDHOLD
Ecologies of stone
Eskelunden - Aarhus Landscape Laboratory 2.0
Arkitektskolen Aarhus
Quicklinks
Interne links
Nyhedsbrev
Tilmeld dig skolens nyhedsbrev, og modtag nyheder og invitationer til events og udstillinger.