Aarhus Landskabslaboratorium er etableret i samarbejde med Aarhus Kommune, forskningscenteret Biochange ved Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus ud fra en fælles forståelse af at naturen mangler plads, og at ny indsigt på området kræver eksperimenter. Pladsmanglen har ikke kun konsekvenser for biodiversiteten i og omkring byer som Aarhus – den former også vores opfattelse af hvad natur kan være og hvilken rolle den kan spille i vores hverdagslandskaber.
Vi ønsker at skabe plads til mere natur i byen. Både i vores fælles forståelse og i byens fysiske rum. Vores vision er at udvikle, teste og demonstrere attraktiv biodiversitet som en integreret del af bylandskabet, og kvalificere hvad bynatur kan være. Men også at vise, at bynatur kan være såvel vild og utæmmet som dybt æstetisk og smuk. Denne vision realiseres ved at omsætte state-of-the-art forskning inden for natur, biodiversitet og landskabsarkitektur til specifikke handlingsorienterede initiativer i områder, som kan skabe en platform for dialog, vidensdeling og demonstration på tværs af discipliner, for såvel brugere som besøgende. Alle eksperimenterne vil bidrage til at udvikle, afprøve og demonstrere nye forvaltningsformer.
Aarhus Landskabslaboratorium består af tre projektområder ved henholdsvis Godsbanen, Eskelunden og Åbo Skov, der tilsammen udgør ca. 100 ha. Alle tre projektområder er placeret langs Aarhus Å, i et landskabsstræk fra den tætte bys landskaber ved Godsbanen, over overgangslandskaber mellem den tætte og spredte by ved Eskelunden til bynære landskaber i byens periferi ved Åbo Skov.