MODULSYSTEMER I BYGNINGSKULTURARVEN
Ny teknologi skal hjælpe med at passe på den arkitektoniske kulturarv og give gamle bygninger nyt liv
Ny teknologi skal hjælpe med at passe på den arkitektoniske kulturarv og give gamle bygninger nyt liv
I samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune udvikler og afprøver Arkitektskolen Aarhus nye metoder til at omdanne bevaringsværdige og funktionstomme bygninger i landdistrikterne til billige, fleksible boliger. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har bevilget knap 10 mio. kr. til projektet.
Ved hjælp af ny teknologi inden for opmåling og digital produktion er formålet med projektet at vise, hvordan det er muligt at tage vare på vores arkitektoniske kulturarv og samtidig give bygningerne nyt liv til en overkommelig pris. Hvert år vedligeholdes og renoveres offentlige og private boliger for ca. 100 mia. kroner. Samtidig peger analyser på, at 30 pct. af alle danske boliger bør facaderenoveres inden 2040.
Projektet skal udvikle rationelle og standardiserede løsninger gennem brug af modulsystemer, som kan reducere de økonomiske omkostninger.
3D-scanning gør det muligt at registrere en eksisterende bygning ned til mindste detalje og dermed få en komplet bygningsdokumentation. Dataen overføres til et digitalt styret produktionsapparat, der gør det muligt at producere nøjagtigt tilpassede bygningsdele. Inddragelse af digitale redskaber åbner samtidig op for, at industrielle modulprodukter kan individualiseres og dermed indoptage de særlige karakteristika, mål og skævheder, som den eksisterende bygning rummer. På den måde kan der bygges bro mellem kulturarvens særlige identitet og fysiognomi og industrielle modulsystemers rationelle standardisering.
Du kan læse rapporten om projektet her.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Faaborg-Midtfyn Kommune og arkitektfirmaet Arcgency.
Simon Ostenfeld Pedersen, Anne Mette Boye, Niels Martin Larsen samt Jan Buthke.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE