Projektet introducerer en tilgang til bæredygtig byudvikling, der fokuserer på ’sociale bymodeller’, som kan forstås som effektive måder at organisere sig på i byerne både socialt og fysisk. Dette overses ofte, fordi de ikke nødvendigvis er koordinerede noget sted fra. Ikke desto mindre rummer de fantastiske resurser, der kan løftes ud af deres lokale sammenhæng og bruges som basis for at udvikle generelle modeller for fremtidens bæredygtige byer. Denne tilgang kræver en nyskabende tværfaglig metode, hvorfor alle feltarbejder udføres i tværfaglige teams af forskere med baggrund i antropologi, historie og arkitektur.
Forskningsprojektet er tilknyttet Forskningslaboratorium 1.
Som en del af projektets formidlingsaktiviteter, har projektet udviklet udstillingen ´Tingenes fællesskaber´.
Tingenes fællesskaber: Hverdagsliv, genstande og arkitektur i almene boligområder
“Udstillingen præsenterer sammenhængen mellem arkitekturen og uformelle fællesskaber.
Beboerne i et boligområde kommunikerer og danner fællesskaber gennem ting.
Arkitekturen påvirker hvordan udvekslingen gennem ting kan blive fællesskabende”.
Uformelle fællesskaber er stærkt engagerende
På baggrund af historiske, antropologiske og arkitekturfaglige undersøgelser foreslår projektet Fleksible Fællesskaber, at det stærke lokale engagement også skal søges i de uformelle fællesskaber, der engagerer beboere og skaber kontakt på tværs af sociale, kulturelle og økonomiske skel. Disse fællesskaber er ofte oversete, da de opstår og opererer uden faste mødesteder, mødetider eller medlemskaber. Ikke desto mindre har de stor betydning for beboernes følelse af at ”høre til” og ønsker om at drage omsorg for deres boligområdes ve og vel. Udstilling vil viser, hvordan uformelle fællesskaber opstår og praktiseres gennem beboernes omgang med ‘ting’. Disse praksisser har projektet givet betegnelsen ”tingning”.
Tingningens fællesskaber
En pensioneret kvinde lader lyset på sin julelyskæde være tændt, så naboens børn ikke skal føle sig utrygge, når de cykler i skole på mørke vintermorgener. En mor til to glædes over det hyggelige syn, når hun ser tændte lanterner foran sin nabos dør. En ældre dame føler sig nyttig, når hun kan bruge en indkøbsvogn til at transportere sit barnebarns vasketøj. En førtidspensionist og en børnefamilie juledekorerer deres husfacader sammen og glædes, når de hører forbipasserende, kommenterer på pynten. Et ungt par bemærker den dejlige stemning i gården, når naboerne sætter blomsterpotter ud om foråret.