URBAN ELEMENTREE
Gennem tværfaglig forskning kan træers interaktion med det urbane bygningsmiljø bedre forudsiges, så vi opnår en mere effektiv byplanlægning.
Gennem tværfaglig forskning kan træers interaktion med det urbane bygningsmiljø bedre forudsiges, så vi opnår en mere effektiv byplanlægning.
Millarder af træer skal plantes i EU, både som skovrejsning og i byer. Det sker både for at forbedre den klimatiske komfort i byrum, for at binde CO2 i jord og træet selv, og for at forsøge at hæmme masseuddøen af arter og ekstrem biodiversitetsmæssig forarmelse i miljøet. Mange træplantnings-forsøg er dog mislykkes, fordi vækstbetingelserne i byerne er blevet hårdere, og der mangler værktøjer til og processer for systematiske forundersøgelser, der kan informere design beslutninger angående plantning af træer. Efter plantningen er der desuden behov for monitorering af, hvordan træerne trives og interagerer med omgivelserne. Derudover har den eksisterende forskning og forsøg fokuseret på at løse enkeltstående miljøfaktorer og udfordringer uden at samle og forbinde den opnåede viden.
Træer har komplekse egenskaber og interagerer på forskellige måder med deres omgivelser, hvilket gør det svært at forudsige deres indvirkning nøjagtigt. Der er derfor behov for tværfaglige, samarbejdende tilgange, der integrerer ny forskning med praktisk viden og dataindsamling for at forbedre fremtidige byplanlægningsinitiativer og succesfulde, hurtige og økonomiske træbeplantninger.
For at opnå en bæredygtig byplanlægning er det nødvendigt at udvikle urbane grønne infrastruktur, der tager højde for både miljømæssige og sundhedsmæssige fordele, samtidig med at omkostningseffektivitet og træernes langvarige trivsel overvejes.
Gennem tværfaglig forskning kan træers interaktion med det urbane bygningsmiljø bedre forudsiges, så vi opnår en mere effektiv byplanlægning.
Urban ElemenTREE fokuserer på tværfagligt at udvikle analyse metoder til at optimere valg af træsorter og tilplantningssteder. Klimaændringerne udfordrer det gigantiske træplantningsprojekt, EU har startet, fordi tørke, ekstrem vind, ekstrem varme og kulde samt oversvømmelser udgør risici for at træerne ikke kan trives. Desuden vil forkert plantede træer i byen også kunne udgøre en risiko for mennesker og infrastruktur i ekstremt vejr.
Ved at sammenligne politikker og praksisser for beplantning og miljøtiltag i fem europæiske byer med forskellige klimatiske og demografiske forhold vil projektet skabe et fælles grundlag for udviklingen af urbane landskabslaboratorier (Urban Living Labs). Det Urban Living Lab i Spørring, som Aarhus byder ind med, skal undersøge, hvordan fordelingen mellem fødevareproduktion, energiproduktion og træplantningsprojekter forhandles i landområder omkring byer, hvor de kæmper om arealerne.
I laboratorierne vil forskere fra forskellige discipliner arbejde tæt sammen om at udføre case studier under forskellige lokale forhold og udfordringer i samarbejde med diverse interessenter som fx planlæggere og kommunale forvaltninger. Forskellige monitoreringsmetoder, inddragelse af borgere i citizen science forsøg, design tilgange mv. vil blive afprøvet, og digitale værktøjer skal bl.a. hjælpe med at indsamle data om, hvordan træernes sundhed og vækst kan sikres.
Projektet vil samle den nyeste, men fragmenterede forskning og oversætte den til brugbare vejledninger og værktøjer til interessenter, planlæggere og beslutningstagere.
Desuden vil Urban ElemenTREE udvikle fælles databaserede metoder samt digitale platforme og redskaber, der gør det muligt at optimere valg af træarter og beplantningssteder, så byernes grønne løsninger passer til specifikke miljøforhold. Det skal føre til en mere bæredygtig urban miljøforvaltning, som kan implementeres i og understøtte inddragende initiativer.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE