Regeringen afsatte i efteråret 2019 1,5 milliard kroner til grøn forskning fra forskningsreserven, og Arkitektskolen Aarhus har fået tildelt to millioner kroner heraf til pilotprojekter der kan bidrage til den grønne omstilling. På Arkitektskolen Aarhus er der udvalgt fem forskningsprojekter, der får støtte med midlerne. Dette projekt er et af disse fem projekter.
Danmarks ti største, og 50 af de 100 største byer, er kystbyer. 468.000 bygninger skønnes i fremtiden at være i oversvømmelsesrisiko. Problemet er dog, at vi forsøger at holde havvand ude af byen med diger og dæmninger og samtidig gennem nybyggeri og hårde overflader bygger os til oversvømmelses-problemer ved skybrud. Kort sagt, bygger vi os til en badekarseffekt hvor vandene mødes i byen.
I samtidens praksisser for planlægning og byudvikling er de forskellige niveauer fra kommuneplans visioner, rammer, sektorplaner, udviklingsplaner og lokalplaner ikke bundet sammen i forhold til vandets bevægelse, vandopland, landskabstræk og stedslige karakteristika/muligheder. Dette ser vi som et missing link mellem vand, landskab og byudvikling.
Ved at reintroducere landskabet og vandet som udgangspunkter i byudviklingen ser projektet et væsentligt mulighedsrum for blå-grøn omstilling, der kan bidrage til at gentænke praksis i samtidens byudvikling – som borger, developer, planlægger og politiker.
Pilotprojektet søger at udvikle landskabsarkitektoniske metoder til analyse og visuel formidling af landskabet og vandets veje i urbane landskaber som et led i blå-grøn omstilling af fremtidens byer med fokus klimatilpasning til skybrud og havstigning. Der tages afsæt i at bidrage til at sammenbinde byudvikling, landskab og vand på tværs af planniveauer med fokus på eksisterende ressourcer og bæredygtige afledte effekter; merværdier som kan relateres til FN´s bæredygtighedsmål.
Gennem casestudier i to danske kyst/fjordbyer vil projektet udvikle metoder til udpege vandets bybillede, formidlet som Vandets ByAtlas. Metodisk anvendes Research by Design (RbD) udfoldet i casestudier og aktionsforskning med kommuner og forsyningsselskaber.
Casestudierne udføres vha. landskabsarkitektoniske metoder som mapping og feltstudier samt tværfagligt, tværsektorielt samarbejde med forsyning og kommune i de to casebyer. Vidensudveksling med de aktører som arbejder med vand, klimatilpasning, planlægning, mv og som samtidig har lokalkendskab er et kardinalpunkt i projektet.
Eksterne samarbejdspartnere
- Odense Kommune
- Vandcenter Syd
- Fredericia Kommune
- Fredericia Spildevand & Energi
Forskningsgruppe
By og Landskab
Deltagere
- Tom Nielsen
- Katrina Wiberg
- Anne Mette Boye
- Mathias Meldgaard
Forskningsprojektet er tilknyttet Forskningslaboratorium 1.
KONTAKT
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE