Klimaændringer betyder havstigning og mere ekstremt vejr globalt. Både vådt og tørt. Hvor meget havet vil stige de kommende 50, 100 eller 300 år afhænger i høj grad af hvilke foranstaltninger vi tager nu. Sammen med havstigning og øgede ekstreme vejrfænomener kommer også flere og stærkere stormfloder. I Danmark er de 10 største byer kystbyer, og over halvdelen af de 100 største byer er ligeledes kystbyer. Dette har historisk været en fordel i forhold til f.eks. transport og handel. Ligeledes foregår en stor del af samtidens byudvikling kystnært. Forskningsprojektet tager afsæt i arkitektoniske landskabsanalyser med fokus på nye mulighedsrum og forståelser.
Open source udgivelser i projektet:
Den Lille blå Parlør om Havstigning
Parlør med korte beskrivelser af ord og kernebegreber i forbindelse med kystbyer, stormflod og havstigning. Målgruppen er bred – på tværs af alder, fag, ansvarsområder og interesser. Sigtet er, at udvide vores fælles forståelse, diskussion og dialog omkring udfordringer, muligheder og løsningsrum. Parløren er blevet til i en tværfaglig indsats mellem AAA, DTU og KU.
Hent Den Lille blå Parlør om Havstigning her
Det Lile Blå Atlas
Atlasset adresserer den større skala i form af en række Blå Danmarkskort med fokus på kystbyer og deres relation til havet og indlandet; hav-by-land relationen. Kortene er en undersøgelse af hvordan vi kan se Danmarks terræn, både over og under havet sammen kystbyer og indland og skal betragtes som et bidrag til eksisterende, tematiserede Danmarkskort.
Postkort til Fremtiden
Postkort til Fremtiden zoomer ind på udsnit af kystbyer i forskellige stormflodsregioner, med forskellige landskabelige karakteristika og forskellige bebyggelsesmønstre og ejerskab (matrikler) nær kysten.
Kystbyers løsningsmuligheder over tid er en del af et tværgående forskningsprojekt mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet (KU) samt Arkitektskolen Aarhus (AAA): Danske byers tilpasning til havvandsstigning – nye løsningsrum som også er aktiv partner i Netværket Byerne og det stigende havvand. Forskningsprojektet er støttet af Realdania. Projekt periode: 2020-2023
Rejseholdsrapporter
Projektets rejsehold har besøgt knap 20 danske kystbyer, og det er der kommet en række rapporter ud af. De kan hentes her:
Projektteam AAA:
- Katrina Wiberg, Lektor, Cand. Arch., PhD
- Tom Nielsen, professor, Cand.arch, Ph.D
- Soo Jung Ryu, PhD stud. AAA
KONTAKT
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE